lundbyjul.jpg

OM KÖREN

Lekfullhet, kreativitet och uttrycksvilja

Lundbykören grundades 1977 av Hans Agrell, som hade hand om kören i många år. Därefter tog Daniel Björkdahl och Veronica Wåhlberg vid, och nu sedan nyåret 2019 är Andreas Edlund körens ledare. Bilden till höger är från julkonserten 2019 "Jul i världston" tillsammans med GAO (Göteborgs alternativa orkester).

Körens repertoar är bred och omväxlande, och det brukar bli ett par konserter och några gudstjänstsjungningar per termin. De senaste större projekten har varit Hans Kennemarks folkmusikrekviem, Jul i världston (med sydamerikansk julmusik samt nyskriven), och Pergolesis Stabat Mater i version av G J Vogler /A Edlund. Den sistnämnda ligger dock för närvarande i malpåse på grund pandemin, men vi ser fram emot att få framföra den snart.

 
dir2.png

OM KÖRLEDAREN

Andreas Edlund är organist i Lundby församling sedan hösten 2018 och blev Veronica Wåhlbergs efterträdare som körens ledare. Skriver gärna egna körarrangemang, och musicerar gärna friskt både med kören och inbjudna musiker. Andreas var helt frilans fram till 2015, då han råkade få ett kantorsjobb på Marstrand med tillhörande kyrkokör. Därefter blev det en kort sejour på Öckerö innan han hamnade i Lundby nya kyrka.

Andreas är från början klarinettist, men som frilansmusiker huvudsakligen verksam som cembalist och ensembleledare. 2019 blev han inbjuden att dirigera från cembalo på Vadstena-akademin, med den skandinaviska premiären av Telemanns opera Orpheus. Tidigare betydande engagemang inkluderar barockopera med Utomjordiska, balettföreställningar med Ivo Cramér och konserter med Den svenska barockorkestern. Andreas är en återkommande gästmusiker på Drottningholms Slottsteater, senast 2018 som cembalist och kompositör i The Siblings of Mantua, skriven av Andreas Edlund och Djuro Zivkovic. Under 2021 är Andreas på turné med Jon Liinason och projektet Västra Götaland-variationerna – 49 konserter i 49 kommuner med Goldberg-variationerna.

 

HANS BERÄTTAR

Lundbykören bildades i januari 1977 då jag tillträdde tjänsten.
Den fick ett rejält uppsving i och med Nya kyrkans invigning 1996, då jag fick till en nästan dubbelt så stor kör då många ville vara med o sjunga. Vi blev en jättekör på över 50 medlemmar, som efter ett tag delades upp i fyra glada grupper i fyra färger som deltog i gudstjänsterna efter en snäv övning innan gudstjänsten.


Denna kör gjorde ett par resor: en körhelg på Saltö, och en fantastisk bussresa till Oslo och Köpenhamn, där vi genomförde en konsert utan publik... arrangören hade glömt att annonsera, men vadå! Vi genomförde konserten! Varje år hade vi en fest hemma hos oss, med grillning o skrål... Julmorgonen var frivillig med övning kl 04:45 i församlingshemmet.


Har nog mer att berätta... Julkonserter ned 720 inräknade besökare... blev uppringd av Hisingens brandchef dagen efter... alla kom inte in... fick en rejäl utskällning...
Py Bäckman, Raymond Björling, Niklas Andersson (Askegård), Thore Skogman, Tina Ahlin, Åsa Jinder, Orsa Spelmän, Mats Paulson, Hans Josefsson, Marco Stella, Karin Dahlberg-Roman (uppväxt i Lundbykören), Hans Pålsson – alla har de gästat Lundbykören... finns många, många fler.

Hans Agrell september 2021

koren110612.jfif